Utama > JAMAAH PENGURUSAN SMITA

19-Apr-2019

alt

alt

EN AHMAD KAMAL BIN ARIFFIN

Encik Ahmad Kamal bin Ariffin, lahir pada tahun 1961, memegang ijazah BSc. in Estate Management dari Heriot-Watt University, Edinburgh. Bekas pelajar MCKK, beliau memulakan kerjayanya dengan Island & Peninsular Bhd, sebuah syarikat pembangunan hartanah. Dari tahun 1987 hingga 1989 beliau bekerja dengan Bank of Commerce Bhd dalam sektor perbankan korporat sebelum meneruskan kerjayanya dengan Jami Company Sdn. Bhd., sebuah syarikat pelaburan modal teroka Arab Saudi di Malaysia.

Pada tahun 1994 beliau memilih untuk menjadi seorang usahawan dengan menceburi bidang perkilangan dan agensi insuran dan takaful. Setelah menjual perniagaan perkilangannya pada tahun 2004, beliau kini memberi tumpuan kepada perniagaan agensi insuran dan takaful. Melalui pengalaman kerjayanya beliau mempunyai pengetahuan yang luas dalam bidang hartanah, perkilangan dan pelaburan kewangan.

alt

TUAN HAJI OTHMAN @ ALIAS BIN MOHD

Tuan Haji Othman @ Alias Bin Mohd, atau lebih dikenali dengan nama Mas Othman, APAM AIPDM, seorang akitek dengan ijazah B.Sc Arch dari Robert Gordon University Aberdeen Scotland, 1972.

Beliau memulakan karier akiteknya dengan bertugas sebagai Penolong Akitek di Hijjas Kasturi and Associates dari 1975-1976 dan selepas itu menunaikan khidmat negara selama 3 tahun di ibu pejabat JKR, Terengganu. Dalam tahun 1980, beliau membuka firmanya sendiri, Mas Othman Associates, yang beroperasi hingga kini.

Seorang muslim yang aktif, AR Othman berperanan sebagai imam masjid Al-Hidayah, Taman Melawati, Selangor dari 1995 hingga 1999. Dan kerana minatnya yang mendalam dibidang pendidikan Islam, beliau telah dan terus terlibat dalam penubuhan dan perjalanan beberapa sekolah Islam termasuk Sekolah Islam Adni di Kuala Lumpur dan Maahad Al-Manar di Kelantan.

alt

USTAZ MOHAMAD AKMAL AIDI BIN KAMARULZAMAN

Ustaz Mohamad Akmal Aidi Bin Kamarulzaman dilahirkan di Kuala Lumpur pada tanggal 14 Ogos 1986. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sultan Alam Shah (1), Petaling Jaya. Kemudian meneruskan pendidikan menengah di Sekolah Agama Menengah Tinggi Kuala Kubu Bahru dan Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST), USJ 5 Subang Jaya. Beliau juga telah mengikuti program Matrikulasi di Kolej Matrikulasi Perak. Beliau memprolehi Ijazah Sarjana Muda Sains dalam bidang Bioteknologi Makanan di Universiti Sains Islam Malaysia dan mengikuti pengajian Bahasa Arab di University Al-Albayt, Mafraq, Jordan.

Ustaz Akmal Aidi memulakan kerjaya dalam bidang keguruan sebagai guru JAIPk di Maahad Attaufiqiah Aldiniah, Behrang Stesyen. Disamping itu juga beliau mengajar pada sebelah petang di Sekolah Rendah Agama Sg.Selisek sebelum berpindah ke sekolah tahfiz di Melaka sebagai Mudir. Beliau mula menabur bakti di SMITA pada November 2014 sebagai guru Diniah, mengajar Bahasa Arab, Bahasa Inggeris dan Biologi. Pada tahun 2017 beliau dinaikkan pangkat sebagai Pengetua setelah memangku jawatan tersebut dari bulan Jun - Disember 2016.

alt

TUAN HAJI HASSAN BIN IBRAHIM

Tuan Haji Hassan Bin Ibrahim, dilahirkan pada tahun 1952 adalah seorang Peguambela dan Peguamcara yang memperolehi Sarjana Muda Undang-undang (Kepujian) dari Universiti Singapura pada tahun 1975. Beliau memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Undang-undang dengan Bank Pembangunan Malaysia Berhad pada tahun 1976 selama tiga (3) tahun sebelum menceburi bidang pelaburan dan perbankan di Bank yang sama untuk tahun-tahun berikutnya. Seterusnya pada tahun 1987 sehingga 1989 beliau dipinjamkan ke Pembangunan Leasing Corporation Sdn Bhd sebagai Ketua Eksekutif sebelum berhenti untuk mengamal bidang guaman.

Kini beliau menjalankan perniagaan sebagai Peguambela dan Peguamcara secara persendirian dibawah firma Tetuan Hassan & Associates. Beliau mempunyai pengalaman lebih 20 tahun sebagai pengamal undang-undang khususnya didalam bidang perundangan korporat, hartanah dan perbankan berdasarkan prinsip Shariah.

alt

CIKGU IZMER SUKRI BIN SAMDIN

Cikgu Izmer Sukri Bin Samdin dilahirkan di Ayer Tawar, Perak pada 14 Februari 1989. Beliau mendapat pendidikan awal di SK Telaga Nanas, Ayer Tawar, Perak dan meneruskan pendidikan menengah di SMK Gunung Rapat, Ipoh dan SBP Integrasi, Gopeng, Perak. Beliau seterusnya menyambung pengajian ke Universiti Sains Malaysia (USM) dan memperolehi Ijazah Sarjana Muda Sains Kesihatan (Medical Radiation) pada September 2012.

Cikgu Izmer Sukri memulakan kerjaya dalam bidang perguruan sebagai Guru Ganti di Sekolah Menengah Kebangsaan Pantai Remis pada tahun 2012 sebelum menyertai SMITA pada Jun 2013 sebagai Guru Akademik. Beliau dilantik sebagai Guru Penolong Kanan Kokurikulum pada September 2017 sebelum menjawat jawatan Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Pelajar pada Julai 2018. Pada tahun 2018, beliau telah dilantik sebagai Bendahari Jemaah Pengurusan SMITA.

alt

TUAN HAJI AHMAD FAUDZI BIN MOHD YUSOF

Tuan Haji Ahmad Faudzi bin Mohd Yusof dilahirkan pada tahun 1947 dan berasal dari Lenggeng Negeri Sembilan. Ahmad Faudzi Bin Mohd Yusof ialah saorang pesara.Bekas pelajar Maktab Mara(sekarang UiTM) beliau menamatkan pengajiannya dalam jurusan perakaunan di United Kingdom dan mempunyai kelulusan professional Chartered Institute of Management Accountants UK.

Sekembalinya dari luar negeri beliau bekerja dengan sabuah syarikat multinasional Amerika selama 20 tahun menyandang pelbagai jawatan dalam bidang perakaunan dan sistem perakaunan. Dalam jangka masa tersebut beliau pernah bertugas di New Zealand, Indonesia,Singapura dan Hongkong sebelum kembali bertugas di Malaysia hingga bersara.

alt

ENCIK ROMLI BIN ABDUL HAMID

Encik Romli Bin Abdul Hamid, walaupun di lahirkan di Kubang Pasu, Kedah membesar dan bersekolah di Chenderong Balai, Teluk Intan, Perak berikutan penghijrahan keluarganya. Setelah tamat pendidikan menengahnya sehingga ke tingkatan enam, beliau memilih untuk jadi guru dan mendapat latihan di Maktab Perguruan Mohd Khalid, Johor Bahru untuk Diploma Penguruan Asas.

Sejak permulaan kariernya sebagai seorang guru, di Sekolah Seri Besout, Slim River dalam 1985, Cikgu Romli telah mengumpul pengalaman mengajar di peringkat sekolah menengah lebih dari 26 tahun. Dalam tahun 1995 beliau sempat memperluaskan kemahirannya dengan memasuki Institut Bahasa Lembah Pantai, Kuala Lumpur untuk mendapat Diploma Perguruan Khas (Drama/sastera) Beliau juga telah mengikuti berbagai kursus, seminar dan bengkel dan terlibat dengan baranika aktiviti kurikulum dan kokurikulum.

Diluar kerja rasminya Cikgu Romli bergerak aktif dalam mempertingkatkan ilmu agamanya dan giat dalam penubuhan beberapa buah NGO dan kumpulan-kumpulan usrah.

TUAN HAJI MOHD FAUZI BIN HJ. ITAM

Tuan Haji Mohd Fauzi bin Hj. Itam dilahirkan di Kg Pengkalan Ara, Chenderong Balai, Perak pada 24 Oktober 1961. Beliau mendapat pendidikan awal di SK Pengkalan Ara, Chenderong Balai dan pendidikan menengah di SMK Sultan Abdullah, Chenderong Balai, Perak.

Beliau telah melanjutkan pelajaran ke Institut Perguruan Bahasa, Kuala Lumpur dan berkhidmat sebagai guru di beberapa sekolah di Kuala Lumpur dan di daerah Hilir Perak sebelum bersara dan menjalankan perniagaan sendiri.